D'n Hoef Groene BSO Someren

activiteiten groene BSO

Reg-nr. 195605822

vrijheid in spelen en eigen keuzes leren maken

Als een kind uit school komt heeft het behoefte aan ontspanning. Wij streven ernaar om kinderen op eigen wijze tot ontspanning te laten komen. Dat betekent dat spelen op D’n Hoef in vrijheid gebeurt en eigen keuzes erg belangrijk zijn. Thuis is het immers ook niet zo dat je ouders steeds met je spelen of een activiteit voor je verzinnen! Ouders kunnen suggesties geven, stimuleren en ruimtes creëren, voor materialen zorgen. Dat bootsen wij op groene BSO D’n Hoef na, met een duidelijke onderliggende pedagogische visie die in ons beleid is na te lezen.

Bij D’n Hoef staan dieren centraal. Doordat dieren niet oordelen, kan een kind bij dieren volledig zichzelf zijn. Ze worden niet gek aangekeken, maar simpelweg geaccepteerd zoals ze zijn. Dit maakt dat kinderen zich op hun gemak voelen en zich hierdoor nog beter kunnen ontwikkelen. Door met de kinderen de dieren te verzorgen, leren ze zorgen voor een ander (dier). Want wat heeft een dier allemaal nodig om gezond te leven? Dit wordt weer gekoppeld aan het ‘echte’ leven. Door met de kinderen de verbinding te maken naar hoe je deze vaardigheden in het dagelijks leven kan gebruiken.

De zintuigen worden geprikkeld door het werken met dieren. Je kan ze zien (bijv. de verschillen tussen alle paarden), voelen (verschillende vachten), ruiken (stinkt een paardenstal of ruikt het juist lekker?), horen (welke verschillende geluiden maken de dieren?). Zelfs proeven kan worden gestimuleerd, door bijv. te testen of een kippenei anders smaakt dan een eendenei. Of kun je ook een eiersalade maken van eendeneieren? De dieren bieden dus extra ondersteuning in de ontwikkeling van de kinderen, waarbij ze in een veilige omgeving leren met dieren om te gaan en voor ze te zorgen.

Speelbos voor spannende, uitdagende en avontuurlijke activiteiten

D’n Hoef heeft een eigen speelbos. Hier gaan kinderen aan de slag met spannende, uitdagende en avontuurlijke activiteiten, waarbij een risico bestaat op een (kleine) verwonding. Tijdens risicovol spelen testen en verleggen kinderen hun grenzen door nieuwe activiteiten uit te proberen en hun angsten te overwinnen. De opwinding, spanning en trots die kinderen ervaren tijdens het ontdekken en opzoeken van hun grenzen maakt dat kinderen risicovol spelen heel leuk vinden. Risicovol spelen kan in ons speelbos op verschillende manieren:

Spelen met snelheid

zoals fietscrossen, tikkertje en balspelen

Spelen met gevaarlijke voorwerpen

bijvoorbeeld bij het knutselen met natuurlijk materiaal, hutten bouwen

Spelen uit zicht

Verstoppertje, je in de boomhut terugtrekken (ouders tekenen hiervoor)

Trek- en duwspelen

als touwtrekken, knoeien in de modderpoel of in de zomer op de zeepglijbaan

Spelen op hoogte

bij het boomklimmen

Spelen op gevaarlijke plekken

bijvoorbeeld bij onze kampvuurkuil

Voedselbos

D’n Hoef heeft een eigen voedselbos. Daarin kunnen kinderen zelf planten, zaaien en oogsten. Denk aan alle vaardigheden die hiermee gestimuleerd worden, want je kunt niet zomaar alles planten of zaaien. Ook moet je in de gaten houden wanneer iets weer geoogst kan worden. Met de opbrengst ervan kan gekookt worden.

Quote van ouder:
“sinds mijn kind gebruik maakt van groene bso d’n hoef is zij niet meer bang van insecten zoals bijen en spinnen. ze heeft geleerd waarom ze er zijn en hoe je ze kunt respecteren i.p.v. dood te maken”.